Histelvaellukset

Histelvaellukset ovat pieniä, päivän tai parin vaelluksia kansallispuistoissa, ulkoilu- tai luonnonsuojelualueilla. Reissuilla testataan niin histelkenkien, -vaatteiden, -kantolaitteiden, -ruoanlaitto- ja -nukkumavälineiden toimivuutta luonnossa ja vastaavasti pyritään välttämään modernien retkeilyvarusteiden käyttöä mahdollisuuksien mukaan.

Vaellusten pääpaino on rennossa hauskanpidossa, maisemien ihailussa ja elävöitysvarusteiden testaamisessa. Käveltävät tai hiihdettävät matkat ovatkin yleensä melko lyhyitä. Lähteäksesi mukaan tarvitset histelvaatteet ja muita histelvarusteita vaelluksen keston, yöpymisratkaisun ja vuodenajan mukaan. Varusteita saa jonkin verran lainaksi, mutta jotain on hyvä olla valmis tekemään tai hankkimaan itse. Talvivaelluksilla on tavattu käydä hiihtämässä ja kävelemässä merijäällä. Tiedotamme tulevista vaelluksista tällä sivulla ja yhdistyksen sähköpostilistalla.

Histelvaellustoiminnasta vastaa Konsta Nikkanen, jolle vuosikokous antoi leikkisästi tittelin kansainvaelluskomissaari. Nikkasen tavoittaa sähköpostitse: konsta.nikkanen(at)gmail.com.

Kuvia 24.4.2015 vaellukselta

Histelvaellukset Airut-blogissa

Tulevat histelvaellukset

Syysvaellus Seitsemisen kansallispuistossa 29.9.-1.10.
Viikinkikesälle 2017 ei näy loppua: syksyn histelvaellus rämmitään rautakausiteemalla syys-lokakuun vaihteen viikonloppuna Seitsemisen kansallispuistossa. Varsinainen vaellus on lauantaina päivällä, sunnuntaina tehdään lyhyempi lenkki, ja jo perjantai-iltana voi saapua paikalle. Yöpyminen molempina öinä Etelä-Suomen tunnelmallisimmalla tukkikämpällä Pitkäjärvellä.

Aikakausirajaus varusteissa on rautakausi. Itse vaellus on keskihaastava: reitti on pitkähkö mutta maastot helppoja. Normaalikunto ja toimivat varusteet vaaditaan. Kansallispuistossa liikutaan majavien, karhujen ja metsäpeurojen reviirillä joten löyhä teema vaelluksella on metsästysaika -teema voi siis näkyä varustuksessa ja eväissä, mutta ei tuolla tietenkään oikeasti metsästetä.

Osanottajamäärän maksimi on 15 henkeä. Kulut noin 10€ per henki. Sitovat ilmoittautumiset Konsta Nikkaselle 15.8 mennessä.

Menneet histelvaellukset

Kauden 2017 histelvaellukset ja retket

28.1.2017 Hämeenkangas -vaelluslarp Nuuksiossa Espoossa.

Hämeenkangas on historianelävöityspainotteinen, toiminnallinen liveroolipeli Nuijasodasta. Peli kestää noin viisi tuntia. Koko peli tapahtuu ulkotiloissa ja pelin aikana pääosin vaelletaan rankoissa talviolosuhteissa.

Pelin jälkeen voi jäädä saunomaan ja yöpymään Kattilaniemen leirikeskukseen. Peli järjestetään osana Harmaasudet ry:n historianelävöitysvaellustoimintaa. Pelimaksu on 23€, Harmaasudet ry:n jäseniltä 21€. Pelinjohtajat: Konsta Nikkanen, Mikko Heimola, Maria von Hertzen ja Julius Väliaho.

Kevätvaellus 6.-7.5.2017 Salpapolulla Miehikkälässä, Etelä-Karjalassa.
Harmaasudet järjestää viikonloppuna 6.-7.5. kahden päivän pitkän historianelävöitysvaelluksen Salpapolulla Miehikkälässä Etelä-Karjalassa.
Eräkämppäyöpyminen. Salpapolku seuraa välirauhan aikana rakennettua Salpalinjaa ja matkan varrelle jää lukuisia bunkkereita ja muita sota-ajan nähtävyyksiä. Pukeutumisteema miljööseen sopiva 1900-luvun alkupuolen varustus. Viikonlopun aikana kuljetaan lähemmäs 30km (koko Salpapolun pohjoinen puolisko) joten riittävä kunto vaaditaan.

Ilmoittautumisdeadline on 1.4. Vaellus järjestetään vain, mikäli deadlineen mennessä on ilmoittautunut riittävästi osallistujia. Ilmoittautumiset sähköpostilla Konsta Nikkaselle.

Kauden 2016 histelvaellukset ja retket

Loppiainen Pukkisaaressa eli Pukkisaari On Ice 6.1.2016 klo 9-14
Tapahtuma on elävöittäjille suunnattu talviretki Pukkisaareen: Hiihtoa, kävelyä ja luistelua jäällä, talkoilua, tulen loimua ja kuumaa glögiä sekä saaren omassa uunissa paistettuja piiraita.Pue päälle vapaavalintaisen aikakauden histelvaatteet tai muut lämpimät vaatteet, ota mukaan juomakuppi glögille ja suuntaa päiväretkelle talviseen Pukkisaareen. Halutessaan mukaan voi ottaa uuden- tai vanhanaikaiset sukset, luistimet, pulkan jne. Harmaasudet ry:n muinaissuksia saa kokeilla tapahtumassa. Jäänaskalit on hyvä ottaa mukaan, mikäli aikoo liikkua jäällä rantaa pidemmälle. Tapahtuma on samalla hyvä tilaisuus valmistautua kuukauden kuluttua Pukkisaaressa pidettävään hiiden hirven hiihtoon.
Järjestäjät: Harmaasudet ry www.harmaasudet.fi, Sommelo ry www.sommelo.fi ja GARS www.gars.harmaasudet.fi yhdessä, yhteyshenkilöt Maria von Hertzen | puh. 040 5726466 ja histelvaellusvastaava Konsta Nikkanen
Ohjelma
9 Uunin lämmitys
10 Muinaissuksien kokeilua ja luistelua meren jäällä (saaren rannan tuntumassa porukalla)
11 Pitkospuiden etsintää Pukkisaaren kannaksella
12 Kuumaa glögiä ja uunissa paistettuja hatsapureja varhopatsastalossa
14 tilaisuus päättyy

30.1.2016 lauantaina talvivaellus

  • Päivävaellus 30.1. kävellen Porkkalassa
  • Varustus noin muuten yleinen “wanha aika”, ei mitään muovia tai goreteksiä, mutta siis kaikenlaiset sarkavaatteet ja sellainen 1900-luvun alkupuolen kama käy: saa toki laittaa muinaisvaatteetkin jos haluaa

2.4.2016 Kevätvaellus
Kevätvaellus järjestetään lauantaina 2.4. Lopella Poronpolun ja Komion luonnonsuojelualueen harjumaastoissa, jossa kohdataan suppia, suolampia, siirtolohkareita ja muita jääkauden jälkiä. Vaellukseen sisältyy sauna ja kämppäyöpyminen vaelluksen jälkeen, mistä tulee noin kymmenen euron kustannus per nenä. Vaellusteemoina ovat rautakausi ja varhainen keskiaika sekä aseistettu vaeltaminen: jälkimmäinen tarkoittaa siis sitä että halukkaat voivat kantaa mukanaan erävarustukseen sopivaa rautakautista/keskiaikaista aseistusta ja matkan varrella voidaan tehdä vaikkapa pieniä väijytysharjoitteita (ei, tämä ei kuitenkaan ole larppi). Osallistujien ei siis kuitenkaan ole pakko kantaa mukanaan aseistusta ja varusteteemassa joustetaan tarvittaessa niin että mitkä tahansa luonnonmateriaaleista tehdyt historialliset varusteet käyvät kunhan ne eivät ole näkyvästi ristiriidassa varhaisen periodin teeman kanssa.

Kevätvaellukselle tulee ilmoittautua mahdollisimman nopeasti, viimeistään 18.3. mennessä. Ilmoittautumiset siis sähköpostitse Konstalle konsta.nikkanen ät gmail.com . Tämä vaellus sopii myös ensikertalaisille (kunhan peruskunto ja perushistelit löytyvät) ja hakusessa on reilun kokoinen vaellusporukka!

Juhannusvaellus 24.6. tai 25.6. tai 26.6.2016
Etukäteistietoa juhannusvaelluksesta

Juhannusvaellus järjestetään, no, juhannuksena, tarkkaa päivää (pe, la vai su) ei ole vielä päätetty ja siihen voivat kiinnostuneet vielä vaikuttaa:kyseessä on joka tapauksessa kevyehkö päivävaellus, joskin jotain juhlapäivään sopivaa jälkeisohjelmaa saatetaan järjestää. Varustuksen teemana tulee olemaan 1900-luvun alku – eli siis reissumiehet, piikatytöt ja kasvioita täyttävät ylioppilaat ovat sopivia rooleja. Vaellus tulee kulkemaan metsien ja soiden sijaan halki kulttuurimaiseman ja niittyjen, paikkana on maalaisromanttinen Rekijokilaakso ja Häntälän notkot Somerolla.

Juhannusvaelluksellekin saa jo ilmoittautua (ja kertoa mikä vaihtoehtoisista päivistä olisi paras)

Ilmoittautumiset Konstalle: konsta.nikkanen at gmail.com

Kauden 2015 histelvaellukset

La 31.1.2015 Aloittelijaystävällinen histelvaellus pidettiin Nuuksiossa. Vaelluksen jälkeen saunottiin ja yövyttiin mökissä. Lunta oli hieman, mutta päätettiin kävellä järvien jäillä ja metsässä.

La 25.- su 26.4.2015 Vaellettiin Kemiönsaarella Ölmosin-Purunpään rantametsäalueella. Vaellukseen sisältyi metsäyöpyminen ja parikymmentä kilometria kävelyä, joten tietty peruskokemus luonnossa likkumisesta historianelävöitysvarusteissa oli hyödyksi, vaikka kyseessä nyt ei mikään erityisen rankka eräjormailu ollutkaan.

Vaellus oli teemaltaan kevään projekteihin (Papukaija-Jussi ja GARS) liittyen 1600-lukuinen eli varustus sai kernaasti liittyä aikakauteen, joskin myös myöhäiskeskiaika ja renessanssi ovat tosi jees ja viime kädessä mitkä tahansa muinaiskamppeet olivat tervetulleet – etenkin jos veti sellaisilla kälyisen savuisilla pohjoisilla nahka-villakamppeilla jotka ovat elegantin ajattomat mihin tahansa aikakauteen. Mutta tällä kertaa oli siis joka tapauksessa ihan oikea teema muutenkin kuin kampetoivomuksen suhteen.

Vaelluksella käppäiltiin Axel Oxenstiernan, Ruotsin valtakunnankanslerin läänityksillä ja etsittin hänen perustamansa kievarin jälkiä Krogaruddenista, muinaisten laivaväylien risteyskohdasta. Oxenstierna sai koko Kemiönsaaren läänityksenä kuningas Kustaa Aadolfilta ja liittyy niin Uuden Ruotsin syntyyn kuin oikeastaan kaikkeen muuhunkin mitä 1600-luvun alkupuolella Ruotsissa tapahtui.

Nykypäivänä Purunpään rantametsät uhkaavat tulla uhratuksi kulttuuritukien ja museotoiminnan rahoittamiseksi joten alueella kannattaa käydä ennen kuin siitä osa hakataan maan tasalle: http://savepurunpaa.blogspot.fi/

Ilmoittautumiset sähköpostitse Konsta Nikkaselle / konsta.nikkanen(at)gmail.com

Nyt kun on tullut tavaksi pitää joka toinen vaellus myöhäisemmällä ja joka toinen vaellus varhaisemmalla periodilla niin tästä seuraava vaellus on sitten taas rautakausihenkinen ja näillä näkyminen juhannuksen aikoihin – pistäkää muistiin jo!

Juhannusvaellus 19.-20.6.2015

Lähes-perinteinen juhannuksen histelvaellus järjestetään juhannusaattona eli 19.6., laavu/telttayöpymisellä mikäli sää ei ole aivan hirveä.
Tämänkertainen vaellus tulee olemaan melko kevyt ja aloittelijaystävällinen: kuljettava matka pidetään melko lyhyenä ja yöpymisvarusteita ei kanneta koko aikaa mukana. Kunnolliset historianelävöityskelpoiset retkeilyvarusteet yöpymis- kanto- ja syömakamppeineen vaaditaan toki silti, kuten aina. Illalla syödään nyyttikestimeiningillä juhlava kenttäjuhannusillallinen.
Varusteteemana myöhäiset aikakaudet, 1400-1600 -luvut.
Kohdevaihtoehtoja on muutama eikä lopullista valintaa niiden välillä ole vielä tehty, Vaelluksen kohde on joka tapauksessa noin tunnin ajomatkan säteellä Helsingistä Länsi-Uudenmaan seutuvilla.

Lähtö matkaan perjantaina 19.6. alkuiltapäivästä. Juhannuspäivänä vaelluksen jälkeen on todennäköisesti mahdollisuus palautumissaunomiseen Espoossa.

Ilmoittautumiset Konstalle sähköpostitse: konsta.nikkanen(at)gmail.com. Autollisuudestaan/kyytitarpeestaan kannattaa mainita.
Syysvaellus 28.-29.11.2015
Kauden viimeinen Harmaasusien histelvaellus pidetään marraskuun viimeisenä lauantaina 28.11 Marttilan Korven eräreitistöllä Varsinais-Suomessa. Vaellukselle lähdetään aikaisin aamulla lyhyen päivänvalon hyödyntämiseksi. Vaelluksen jälkeen yövytään eräreitistön välittömässä läheisyydessä olevalla kyläyhdistyksen erämajalla. Sauna on. Tiukkaa aikakausirajaa ei normaaliin tapaan ole, kaikenlaiset histelvarusteet käyvät. Yöpyminen sisätiloissa joten raskaita kantamuksia ei tarvitse kantaa. Vaellus pidetään säästä riippumatta – loppusyksyn haasteelliset kelit kannattaa huomioida.Retkeilyseudun historiaan liittyy Nuijasodan päättänyt Marttilan taistelu vuonna 1599 ja näinollen löyhä aikakausisuositus olkoon keskiajan loppu ja uuden ajan alku. Käydään myös katsomassa taistelupaikkaa!

Kauden 2014 histelvaellukset

La 25.1. Yhden päivän kevyt jääkävely Uudellamaalla. Myös luistelu luonnonjäällä on mahdollista.

 La 8.2.-su 9.2. Päivähiihto Nuuksiossa sekä saunomis- ja syömispainotteinen ilta Kattilaniemen leirikeskuksessa, jossa voi myös yöpyä. Viikinki- ja keskiaikavarustus, muinaissuksia suositellaan (muut puusukset sallitaan) ja muinaissuksia saa myös lainaan.

Pääsiäisviikonloppuna 19.-21.4. kolmen päivän vaellus metsäyöpymisellä ja tukkikämppäyöpymisellä Isojärven kansallispuitossa. Suositeltu retkeilyvarustus on 1900-luvun alun tyyliä.

La 9.- su 10.8. Histelvaellus Helvetinjärven kansallispuistossa ja yöpyminen tukkikämpällä. Teemana keskiaika ja 1500-luku.

La 15.11. Aloittelijaystävvällinen päivävaellus Sipoonkorvessa ilman yöpymistä. Retkellä kuljettiin neljän-viiden tunnin lenkki historiallisissa puvuissa ja laitettiin teemaan sopiva lounas luonnossa. Retken jälkeen saunottiin. Varusteteemana oli rautakausi. Toki, kuten aiemminkin, muidenkin aikakausien historialliset varusteet olivat sallittuja.

Tulevista histelvaelluksista tiedotetaan yhdistyksen sähköpostilistalla. Ohjeet listalle liittymiseen löydät täältä -- Jäseneksi

Histelvarusteita valmistetaan yhdistyksen talkoissa. Katso seuraavat talkoot Harmaasusien tapahtumakalenterista. -- Tapahtumakalenteri

Hämeenkangas -vaelluslarp järjestetään Espoon Nuuksiossa 28.1.2017. Hämeenkangas on historianelävöityspainotteinen, toiminnallinen histelvaelluslarppi Nuijasodasta.
-- Pelin kotisivut